lørdag den 31. december 2011

Prisaftaler på børnetøj


Der kører lige nu en sag om prisaftaler i børnetøjsbranchen, der ser ud til at vokse og nu har nået politikerne. Torsdag kom det nemlig frem, at forbrugermagasinet TÆNK har lavet en undercover undersøgelse, der viser, at 7 ud af de 7 undersøgte børnetøjsmærker forlanger af deres forhandlere, at de benytter den vejledende pris, som sættes af producenterne selv. Det er i strid med konkurrenceloven og derfor ulovligt. Der tales ligefrem om lyssky karteller. S og SF varsler nu, at de vil gribe ind og måske helt forbyde vejledende priser.
Det har da nok strejfet mig, at det var utroligt, at priserne på børnetøj kunne holdes på samme høje niveau også i disse krisetider. Men det store, økonomiske overblik over, hvordan øget konkurrence på priserne vil påvirke hhv. producenter og forhandlere, har jeg ikke. At branchen er i krise, synes jeg dog godt, man har kunnet fornemme. Prisaftaler til trods har mange af butikkerne haft nedsættelser allerede her før Jul og lagersalgene ligger tæt (ofte med nyere varer hvad der må være til forhandlernes utilfredshed). Og i virkeligheden konkurrerer de jo alligevel - i hvert fald netbutikkerne - nemlig på portoen. Kan du spare 20 kr. i porto på en ordre på 200 kr., så svarer det jo reelt til den prisnedsættelse på 10% som producenterne ifølge TÆNK ikke vil tillade.
Undersøgelsen er i øvrigt lavet ved, at en medarbejder fra TÆNK har udgivet sig for at ville starte en butik og har foretaget en rundringning.

Følg med i seneste nyt via linket til artikel på DR. Her linkes der videre til undersøgelsen og tidligere artikler.

Regeringen vil lyssky prisaftaler til livs

Ingen kommentarer:

Send en kommentar